Crossjes

In je playlist kan het mooi zijn om een ‘crossje’ toe te voegen. Dat is een mooie fade tussen twee beelden om de overgang qua audio en/of video soepeler te maken. Om een cross te leggen sta je altijd in je playlist op het clipje waar de overgang naar toe gaat. Je kan een cross maken in audio, video of allebei. Op de nieuwe EVS druk je op SHIFT en dan op EDIT AUDIO of EDIT VIDEO. Vervolgens duw je je pookje omhoog naar het aantal frames dat de overgang moet duren. De vuistregel voor een audio-overgang is 22 frames, voor video geldt standaard 4 frames, maar met het pookje kan je daar dus in variëren. 

Om een audiocross te plaatsen drukken we op SHIFT en vervolgens op de A-knop. Daarna zet je Fx Dur (Fixed Duration) aan, die te vinden is onder de D-knop. Wanneer deze aanstaat kan je met de T-Bar de gewenste hoeveelheid frames aan audiocross instellen. Nog een keer de volgorde:

  1. Druk op SHIFT en daarna op de A-knop
  2. Druk vervolgens op de D-knop om Fx Dur aan te zetten
  3. Beweeg de T-Bar om een audiocross in te stellen

De videocross werkt vrijwel hetzelfde, maar om die in te stellen moet je in plaats van SHIFT → A-knop, juist SHIFT → B-knop gebruiken, waar Edit Video onder staat. De stappen zijn dan als volgt:

  1. Druk op SHIFT en daarna op de B-knop
  2. Druk vervolgens op de D-knop om Fx Dur aan te zetten
  3. Beweeg de T-Bar om een videocross in te stellen